Gondot okoz az idegen nyelvű interjú? Az IMPC segít Önnek!


Tapasztalatunk szerint, még mindig gyakran jelent akadályt a pályakezdő vagy tapasztalattal rendelkező diplomások számára az elhelyezkedésben a nem megfelelő nyelvtudás.A pályázók nem ritkán szembesülnek azzal a helyzettel, hogy számukra érdekes, vonzó állás nyelvtudási követelményeinek nem tudnak megfelelni.
Tanácsadói munkánk során leggyakrabban az alábbi helyzetekkel találkozunk:
A pályakezdő diplomás már a középiskolában megszerezte a nyelvvizsgát, azóta viszont nem gyakorolta a nyelvet és így a frissen megszerzett diplomával a zsebében problémát jelent számára, hogy megszólaljon az interjú során és idegen nyelven válaszoljon a pályafutására és szakmai felkészültségére irányuló kérdésekre
- Tapasztalt álláskeresőknél is előfordul, hogy noha rendelkeznek nyelvvizsgával, de nyelvtudásuk nem aktív, mivel az előzö munkahelyeken az adott nyelvet nem használták.
- Frissdiplomások gyakran nem ismerik tanulmányi szakirányuk szaknyelvét. 
Ha Ön is hasonló cipőben jár, nem kell megijedni. Szakmai anyagok tanulmányozásával a szaknyelv könnyebben elsajátítható, mint ahogy azt gondolnánk. A szakkifejezések száma adott és számos szakkifejezés jelentése levezethető a szöveg szakmai értelmezésével.
- A pályázó nem rendelkezik a szükséges nyelvtudással. Ilyen esetben sajnos nem jelent áthidaló megoldást, ha az önéletrajzában a pályázó csak arról tud beszámolni, hogy hány évig tanulta az adott nyelvet és milyen tervei vannak a nyelvtudás megszerzésére. Ha nem rendelkezünk a szükséges nyelvtudással, akkor idejekorán kezdjük el a rendszeres nyelvtanulást, hogy az állás változtatás idejére, már rendelkezzünk a szükséges tudással. Manapság nem számíthatunk arra, hogy hosszú évekig egy munkakörben maradhatunk és új állás keresésekor nagy valószínűséggel szembe találkozunk a nyelvtudásra vonatkozó követelménnyel. 

Tanácsaink a sikeres szereplés érdekében
Az idegen nyelvtudás és nyelvi készség olyan, mint az állóképesség, amit sportedzéseken kitartó, szívós munkával fejlesztünk: nehéz megszerezni, de gyorsan elveszítjük, ha a gyakorlást abbahagyjuk.
Tehát, ha napi munkánk vagy tanulmányaink során nem használjuk rendszeresen az idegen nyelvet, akkor fordítsunk a gyakorlásra naponta legalább 10-15 percet, hogy nyelvtudásunkat szinten tartsuk.
Olvashatunk híreket interneten, vagy tanulmányozhatjuk érdeklődésünknek megfelelő profilú vállalatok idegen nyelvű honlapjait, amelyeken szakmai videoklipek is gyakran találhatók.

Segítségünk az interjúra való felkészüléshez
Pályázóink nyelvtudását idegen nyelvű interjún teszteljük és ha azt tapasztaljuk, hogy nyelvtudásuk aktivizálásra, fejlesztésre szorul szívesen segítünk az alábbi formában:
- A megpályázott pozícióra vonatkozó testreszabott interjú kérdéslistát állítunk össze az adott idegen nyelven, amelyet megküldünk pályázóinknak. A lista általános és szakmai kérdéseket is tartalmaz. Az interjú kérdéslista segít a felkészülésben a várhatóan elhangzó kérdésekre adandó válaszra.
- A megpályázott vállalatot bemutató idegen nyelvű információt küldünk.
- A megpályázott pozícióra vonatkozó idegen nyelvű szakmai anyagokat küldünk, amely szövegkörnyezetben mutatja az adott feladatkörben használt szakmai kifejezéseket.
- Ha a pályázó igényli, szívesen lefolytatunk a nyelvi villámfelkészülés, aktivizálás után egy ismételt nyelvi felmérést.
- Szívesen felmérjük a pályázó nyelvi készségeit és tanácsokkal segítjük a hatékony nyelvi felkészülésben.
- Segítünk a pályázót bemutató idegen nyelvű prezentáció (Selfpresentation, Selbstpräsentation) összeállításában, szívesen mutatunk bevált vázlatot és mintákat.  

Az elmúlt évben aktív együttműködésünk a pályázókkal eredményeket hozott. Számos pályázónk a nyelvi felkészülés után sikeresen, vagy bíztatóan szerepelt az interjúkon és elnyerte az állást és így kölcsönös sikert könyvelhettünk el. 
Forduljon hozzánk bizalommal, elérhetőségeink az alábbi linken találhatók: 
http://www.impc.hu/index.php?id=33