Karrierbuktatók: Az állásváltoztatást jól elő kell készíteni !


 
Ha úgy érezzük, hogy megrekedtünk jelenlegi pozíciónkban, mindig felmerül a kérdés, hogy a fenti 2 lehetőség közül melyiket preferáljuk, melyik irányba mozgósítsuk energiáinkat, mikor érett meg az idő a kezdésre egy új vállalatnál?
 
Jól át kell gondolni a törekvés irányát, mert a vállalatcsere szinte mindig rendkívül  ok buktatót és csapdát rejt magában. A váltás, különösen vezetőknél nem kockázatmentes vállalkozás.
 

Magunkban is keressük a hibát, ha szakmailag megrekedtünk

 
Először is tisztázzuk magunkban, hogy miért is akarunk váltani. Mennyire vesznek minket komolyan
 azok az emberek, akik az előléptetésről döntenek a jelenlegi cégünknél ? Milyen képességeink hátráltatnak minket az esetleges előléptetéseknél, milyen területeken kellene még fejlődnünk ? Mi lehet bennünk a hiba ? Nagyon fontos a szakmai fejlődésünk szempontjából, hogy tisztában legyünk saját gyengeségeinkkel. Sokan, amikor a karrierjük nem igazán akar előremozdulni, azonnal a váltásra gondolnak, pedig valószínűleg a másik cégnél is
ugyanazokkal a problémákkal kerülnek majd szembe, mint a mostani helyűkön. Sokkal jobban ismerjük a működési mechanizmusokat, a döntéshozók gondolkodásmódját az aktuális helyünkön, mint egy számunkra teljesen ismeretlen terepen, egy új vállalatnál. Fontos, hogy mielőtt váltásra gondolnánk, minden tőlünk telhetőt tegyünk meg a régi helyünkön a minket érintő pozitív változások érdekében. Ugyanakkor természetes, hogy vannak olyan helyzetek és pillanatok a pályánkon, mikor az önvizsgálat után is úgy érezzük, hogy váltanunk kell, mert csak így léphetünk tovább, és ez szolgálja a szakmai fejlődésünket. Fontos, hogy lehetőleg ekkor se kapkodjunk és tudatosan tervezzük meg és készítsük elő a váltás körülményeit.
  

Hogyan lehet új állásunk jobb, mint a régi ?
 
 
Az állásváltoztatás sikere az előkészítés alaposságán múlik. Először is aktivizálni kell a kapcsolati rendszerünket. Ha a kapcsolati hálónk nem elég széleskörű, akkor valójában elszigeteljük magunkat az aktuális cégünkön kívüli perspektívák és információforrások elől.  Ha nincs elég kapcsolatunk szakmai és ágazati szinten, akkor az első lépcső ezek mennyiségének növelése és hatókörének tágítása. A kapcsolati háló egyrészt elénk tárja a szakmánkban cirkuláló üres pozíciókat, másrészt információt szolgáltat adott potenciális munkáltatók szervezeti kultúrájáról, az ott uralkodó mechanizmusokról és elvárásokról. Ezek nélkül csak homályos elképzeléseink lesznek a megcélzott vállalatról, ami jelentősen csökkenti a hosszú távon sikeres elhelyezkedés lehetőségét. A megfelelő szélességű és minőségű kapcsolati rendszerünk nem csak egy egyszerű riasztórendszer a nyitott állásokkal kapcsolatban, de abban a döntésben is tud segíteni, hogy vajon egy potenciális jövőbeli munkáltató a mi munkastílusunknak megfelelhet-e. Hiszen nagyon összetett és bonyolult folyamatok befolyásolják, hogy az új helyen sikeressé váljunk, ezért ha csak a médiából szerezzük az információkat, sokkal kevésbé pontos képünk lesz a jövőbeli cégről, illetve ottani lehetséges pályafutásunk buktatóiról.
 
A sikeres állásváltoztatás nem rövid, néhány hetes folyamat. Legyünk tudatában, hogy megfelelő kapcsolati háló birtokában is több hónapot fog igénybe venni, és aztán a folyamat végén általában egy hétvégénk lesz csak, hogy döntsünk az állásajánlatról, mely általában jó néhány évre meghatározza szakmai és családi pályafutásunkat. Ebben az utolsó fázisban már gyorsan kell döntenünk, és ha nincs elég megbízható információnk, akkor nagy eséllyel hibázhatunk. Alapos előkészítéssel viszont sokkal nagyobb valószínűséggel tudunk az új munkahelyünkön helyt állni és rövid idő alatt sikeressé válni.