Céges karácsonyi buli – Hogyan viselkedjünk?Közelednek az ünnepek és velük együtt a karácsonyi/évzáró céges bulik is. Habár az ilyen rendezvények főként a szórakozásról szólnak, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy munkakörnyezetben vagyunk. Túl sok alkoholfogyasztás, flörtölés a kollégákkal, az igazgató tegezése olyan hibák, amelyek hosszan elkísérnek bennünket az évzáró buli után, talán több kellemetlen utóérzést hagyva bennünk, mint munkatársainkban. Egy kis odafigyeléssel ezek a hibák elkerülhetők, érdemes tehát átgondolni viselkedésünket az évzáró buli előtt.

Mire figyeljünk:

  1. Öltözködés: a partihoz illő öltözet attól is függ, hogy a rendezvény a cégnél vagy cégen kívül esetleg szállodában, turistaházban kerül lebonyolításra. A nőknek leginkább a túl kihívó ruhadarabokat kell kerülnie, a férfiaknak pedig a slampos öltözék nem illő egy ilyen rendezvényen. 
  2. Étkezés: ha különleges étkezési szokásaink vannak (vegetáriánus, bio-, vagy vallási alapú étkezés, ehhez tarthatjuk magunkat, de igényünknek ne látványosan adjunk hangot, hanem diszkréten jelezzük a személyzetnek. Ne együnk és ne igyunk, amíg a vezetés az évzáró beszédet tartja. Várjuk ki a jeladást a fogyasztásra.
  3. Alkoholfogyasztás: Csak mértékkel, a munkatársak előtt ugyanis lerészegedni elég kellemetlen lehet. Gondolkozzunk előre, mert nem biztos, hogy az irodai üzenőfalon szeretnénk viszontlátni magunkat egy illuminált, torz jelenetet megörökítő képen. Inkább a munkában elért eredményeink legyenek emlékezetesek, ne az, hogy milyenek vagyunk ittas állapotban.
  4. Kivel beszélgessek? Smalltalk az elnökség tagjaival: nyugodtan beszélgessünk minél több kollégával, akikkel esetleg év közben nem szoktuk, hiszen többek között ez is a rendezvény célja.  Ne féljünk a feletteseinkkel, esetleg főnökeinkkel se szóba elegyedni, de figyeljünk arra, hogy a fellépésünk ne legyen túl erőszakos vagy tolakodó. Arra is érdemes odafigyelni, hogy kerüljük a baráti szimpátiából kialakult klikkesedéseket az este folyamán.  
  5. Tegezzük a főnököt és mi legyen másnap? A feletteseinket minden esetben magázni illik, még cégen kívül is. Ha a party során az egyik főnökünk oldottabb hangulatában felajánlja a tegezést, természetesen fogadjuk el, de ne lepődjünk meg azon, ha másnap az irodában továbbra is magázva köszöntenek, ez esetben térjünk vissza az eddigi formához.
  6. Kérjek-e a party után elnézést, ha valamit rosszul csináltam?Vannak olyan esetek természetesen, amikor illik elnézést kérni a kollégáktól, de ha csak kicsit többet ittunk a kelleténél és megjött a bátorságunk egy ”cikis ”karaoke szólóhoz, jobb ha hagyjuk, hogy mindenki elfelejtse, még akkor is, ha újabb vicces becenevet szereztünk magunknak ezzel az irodában.

Ha ezt a pár intelmet betartjuk, garantáltan pozitív élményekkel zárhatjuk az estét. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek az ünnepségek remek alkalmat nyújtanak a kapcsolatépítésre. Az ilyen eseményeken lehetőségünk van egy oldottabb beszélgetésre a feletteseinkkel a céljainkról, teljesítményünkről, jövő évi elképzeléseinkről. Használjuk hát ki! Mindenkinek jó szórakozást kívánunk!
Az IMPC csapata