Hogyan Pályázzunk? Önéletrajz mellékletekkel vagy anélkül?


 
Gyakran a pályázó, hogy minél alaposabbnak, megbízhatóbbnak tűnjön, jelentkezéséhez az önéletrajza mellett csatolja az összes bizonyítványa digitalizált verzióját, beleértve az oktatási intézményekben szerzett bizonyítványokat, a nyelvvizsga-papírokat, külön csatolt nagy méretű esetleg családi témájú fotót, referenciákat.  
 
Szükség van az adathalmazra a sikerhez ?
 
Javíthatjuk így az esélyeinket, kitűnhetünk így a pályázók tömegéből, vagy éppen ellenkezőleg, könnyebben kerül anyagunk a törölt elemek közé ? Sokan azt gondolják, minél több mindent küldenek, annál alaposabbnak, körültekintőbbnek látszanak majd, és könnyebben behívják így őket személyes interjúra. Pedig éppen fordított a helyzet. Általában, legalábbis az első körben, nem kérik a munkaadók az igazolásokat, okmánymásolatokat. A HR-eseket inkább elriasztják a gigabájt-hegyek, a mellékletekkel teletömött pályázatok.

 
Miért feleslegesek a nem kért mellékletek ?
 
Amennyiben a hirdető nem kéri kifejezetten a hirdetésben, hogy a pályázók küldjenek mellékleteket, inkább rosszul veszi ki magát a túlbuzgóság, mint jól.A kéretlen csatolmányok megnyitása – ha egyáltalán erre sor kerül – többletmunkát jelent a pályáztatónak, inkább elriasztja őt. Amennyiben az adott munkakör betöltéséhez igazolni kell az elvárt iskolai végzettséget, megszerzett nyelvtudást, egész biztos, hogy a felvételi eljárás során ezt személyesen kell majd bemutatni.

Az igazolások megléte fontos, különösen előnyös, ha rendelkezünk referenciákkal. Érdemes ajánlóleveleket begyűjteni és referencia-személyekkel megállapodni, de ezekkel az információkkal is csak a megfelelő fázisban rukkoljunk elő, amikor már a leendő vagy reménybeli munkaadó kifejezetten kéri azt.
 
Felesleges előreszaladni vagy vélelmezni, hogy erre bizonyosan szükség lesz. Ne csináljunk se magunknak, se a címzetteknek plusz munkát: szorítkozzunk arra, amit a hirdetésben elvárnak tőlünk. Különösen problémás, ha a csatolt dokumentumok nevéből nem derül ki egyértelműen, hogy mit is tartalmaz a csatolt fájl. A beazonosíthatatlan fájlok sokaságát hordozó pályázat, ha egyáltalán megérkezik és nem löki vissza a fogadó rendszere túl nagy mérete miatt, még nagyobb eséllyel landol a levélszemetek között. Az önéletrajzunk és a motivációs levelünk elnevezése is jó, ha tartalmazza a nevünket, hogy később lehetőleg ne kallódjon el a pályáztató rendszerében. Az idegen nyelvű dokumentumok ugyanezt a logikát kövessék.
 
Csak azt küldjük, amit kérnek ! 

Összefoglalva ügyeljünk arra, hogy csak azt csatoljuk a pályázathoz, amit a hirdetésben kérnek. Ha nem így teszünk, könnyen kelthetjük azt a benyomást a fogadó félben, hogy figyelmetlenek voltunk, amikor elolvastuk a hirdetést.
Ha mégis marad időnk a jelentkezések mellett, inkább foglalkozzunk az önéletrajzunk tökéletesítésével vagy olvassunk álláspiaci híreket, próbáljuk a személyes márkánkat építgetni. A pályázataink is minket tükröznek: ha azt a kívánalmaknak megfelelően állítjuk össze, azt a képet közvetíti rólunk, hogy figyelmesek, precízek és pontosak vagyunk, erre pedig minden munkakörben szükség van.